Hierontai ⋅ Hieronta & hyvinvointi

View Original

Rentoutuminen on avain palautumiseen

Useimmat meistä tiedostavat, että rentoutuminen on hyvä asia: Sehän saa olon tuntumaan hyvältä! Mutta miten rentoutuminen oikeastaan toimii ja mitä hyötyjä se meille tuo?


Mitä on rentoutuminen?

Yksinkertaisesti rentoutuminen on elimistön toimintojen rauhoittamista: Sekä mielen hälyn että hermoston säätelemien toimintojen rauhoittumista.

Oikein syvässä rentoutumisessa tajunnan tilamme muuttuu ja aivoaaltojen taajuus syvenee. Aavistuksen tästä olet ehkä kokenutkin esimerkiksi ohjatussa rentoutuksessa tai hieronnassa, kun ajatukset hiljenevät ja olet ikään kuin unen ja valveen rajamailla. Tällöin älyllinen tulkinta jää vähemmälle ja alamme tulkita kokemusta tunnetilan kautta. Sopivissa olosuhteissa rentoutus leviää nopeasti aivoistamme käsittämään koko kehon järjestelmät.


Rentoutumisen vaikutuksia ja hyötyjä:

  • Hengitystiheys ja sydämen lyöntitiheys pienenee

  • Verenpaine alenee

  • Hermojen ja lihasten yhteistyö tehostuu

  • Palautuminen nopeutuu ja syvä lepo lisääntyy

  • Keskittymiskyky paranee

  • Itsetuntemus lisääntyy

  • Kontrolli omaan toimintaan lisääntyy

  • Luovuus lisääntyy

  • Voimavarojen kokoaminen ennen tehtävän suorittamista tehostuu

  • Häiritsevät ja kuluttavat jännitystilat poistuvat

  • Voimavarat lisääntyvät


Miten rentoutuneeseen tilaan voi päästä?

Rentoutuminen on taito, joka meillä on sisäsyntyisesti, mutta sen harjoittaminen voi nykymaailman kiireissä unohtua. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä uudelleen oppia!

Rentoutumista voi harjoitella monin tavoin:

Keskity hetkeen

Huomion kääntäminen tässä hetkessä kokemiimme aistimuksiin ja kehon tuntemuksiin sammuttaa tehokkaasti ajatusten hälyä ja saa hermostomme rauhoittumaan. Voit kokeilla havainnoida aivan arkipäiväisiä hetkiä: Mitä tuntemuksia kehossasi on, kun istut työmatkalla metrossa? Mitä tuntemuksia ja aistimuksia koet, kun kävelet bussipysäkiltä kohti työpaikkaa tai kotia?

Rentouta lihakset

Kehollinen rentoutuminen avaa väylän myös mielen rauhoittumiselle. Kokeile käydä keho läpi lihasryhmä kerrallaan ensin jännittäen lihakset, sitten rentouttaen ne. Myös jooga, asahi tai venyttely voi toimia. Jos harjoittelet oma toimisesti, kokeile harjoittelun perään ohjattua rentoutusäänitettä. Löydät ilmaisia harjoitteita esimerkiksi mielenterveystalo.fi -sivuilta.

Rentoutuminen ulkoisen ärsykkeen avulla

Hieronta, avantouinti, sauna… Moni kokee nämä toiminnot rentouttaviksi. Myös ulkoisesti lihaksistoa ja hermostoa manipuloimalla voidaan edesauttaa kehon ja mielen rentoutumista. Kokeile seuraavan kerran hieronnassa tai saunoessasi viedä huomiosi erityisesti kehon tuntemuksiisi ja anna itsellesi lupa rentoutua.

Rentoutuminen on avain palautumiseen

Riittävästi rentoutumisen hetkiä päivän aikana antaa niin kehollesi kuin mielellesi mahdollisuuden palautumiseen. Aivojen lepo ja uusiutuminen tapahtuu unen aikana, ja yleinen kuormittuneisuus ja hermoston ylivireys heikentää unenlaatuamme. Petaa siis hyvät yöunet jo päivän aikana - ota aikaa rentoutumiselle!

Lähteet:
Lindh, Raimo, 1998: Mielikuvaoppiminen
J. Kataja; Rentoutuminen ja voimavarat
PalautumiskouluPRO, Palautumisohjaaja-opintomateriaalit 2019