krista@hierontai.fi / 0400 564 302

Hierontapalvelut

Usein kysyttyä hieronnasta

hierontai, milloin hierontaan, urheiluhieronta, purentalihasten hieronta, dry needling, kuivaneulaus, voice well

Ohessa joitakin asiakkaiden usein esittämiä kysymyksiä vastauksineen. Jos et löydä täältä vastausta mieltäsi askarruttaviin asioihin hierontaan liittyen, kysy rohkeasti lisää krista@hierontai.fi – vastaan mahdollisimman pian!


Varaa aika

 

Milloin hierontaan?

Useimmat asiakkaani tulevat hierontaan jonkin tuki- ja liikuntaelimistön vaivan vuoksi. Hieronta sopii usein erinomaisesti erilaisten arkea ja harrastuksia haittaavien kiputilojen ja liikerajoitusten hoitoon. Ahkerimmat käyvät myös ylläpitävässä ja ennaltaehkäisevässä hoidossa, mikä onkin oikein fiksua! Tällöin vaivat harvoin pääsevätkään suuremmin yllättämään tai ainakin ne havaitaan ja voidaan hoitaa ajoissa. Myöskään hieronnan stressiä lievittävää vaikutusta ei sovi unohtaa - hieronta on oivallinen tapa ottaa hierman omaa aikaa kiireen keskellä ja laskea kehon kierroksia!

Miten usein hieronnassa kannattaa käydä?

Sopiva hoitoväli on hyvin yksilöllinen ja riippuu paljolti asiakkaan toiveista ja tavoitteista, omasta aktiivisuudesta kehonhuollossa, arjen ja harrastusten kuormituksesta sekä hoitovasteesta. Jokaisen keho reagoi hierontaan hieman eri tavoin ja toisille hyvinvoinnin ylläpitäminen on helpompaa, toisille hieman enemmän viitseliäisyyttä vaativaa. Parhaiten toimiva hierontarytmi löytyy kokeilemalla ja yhdessä hierojan kanssa omista tavoitteista keskustellen. Yleisin käyntiväli säännöllisesti hoidoissani käyvillä asiakkaillani on n. 4-6 viikkoa.

Milloin hierontaan ei voi tulla?

Yleensä hoito on hyvin sovellettavissa asiakkaan tarpeet ja rajoitukset huomioiden. On kuitenkin joitakin tiloja ja tilanteita, jolloin hieronta ei ainakaan juuri sillä hetkellä ole sopiva hoitomuoto:

  • Infektio iholla tai yleisinfektio kehossa (esim. kuume, ärtynyt akne, avohaavat)
  • Tulehdusvaiheessa olevat nivel- ja pehmytkudossairaudet (esim. reuma, kihti, luukalvontulehdus)
  • Akuutti vamma (Ensimmäinen osoite on aina lääkäri!)
  • Laskimotukos

Muita hieronnan kannalta huomioonotettavia tiloja ovat mm. neurologiset sairaudet, sydänsairaudet, syöpä ja kasvaimet, mahdolliset operaatiot sekä erilaiset lääkitykset. Näistä kuitenkin keskustelemme aina ennen hoidon aloitusta ja tarvittaessa konsultoimme hoitavaa lääkäriäsi. Mikäli olet epävarma, sopiiko hieronta tilanteeseesi, ota rohkeasti yhteyttä ja neuvon mielelläni.

Mitä eroa on klassisella ja urheiluhieronnalla?

Alkujaan Ruotsista levinnyt länsimainen hierontatyyli on klassisen hieronnan perusta ja koostuu pääosin erilaisista hierontaotteista ja niiden yhdistelmistä sekä hierontaan liitettävistä lämpöhoidoista ja venytyksistä. Klassisella hieronnalla pyritään vaikuttamaan lihasten aineenvaihduntaan ja elastisuuteen, ja rentouttamaan näiden kautta lihaksisto, jotta keho voisi toimia mahdollisimman optimaalisesti ilman liiallisten lihasjännitysten aiheuttamia liikerajoitteita. Urheiluhieronta perustuu klassisen hieronnan otteisiin ja niiden sovellutuksiin, painottaen jonkin verran enemmän muokkaavia ja venyttäviä otteita sekä aktiivisten ja passiivisten venytysten käyttöä hoidon tukena. Urheiluhierojan erityisosaamisalueena on urheilijan harjoituskauden kulloistenkin tavoitteiden ja harjoitusten laadun huomioonottaminen kehonhuollon suunnittelussa ja toteutuksessa. Toisin kuin usein ajatellaan, urheiluhieronta ei ole sen ”kovempaa” hierontaa kuin klassinen hierontakaan – joskus urheiluhieronta voi olla tarkoituksellisesti jopa huomattavasti kevyempää otteiltaan. Osaava hieroja osaa ottaa huomioon asiakkaan kulloisenkin tilanteen ja tavoitteet ja muokata hoitokokonaisuutta niiden pohjalta. Huomasitkin ehkä, ettei palveluistani löydy varattavaksi klassista tai urheiluhierontaa - tämä siksi, että voit varata hieronnan sillä näkökulmalla, mitä sinä kaipaat hieronnalta, siis hoitavampaa otetta vai rentouttumiseen keskittyvää käsittelyä, ja minä ammattilaisena valitsen sopivat tekniikat hoitoon.


purentalihasten hieronta, bruksismi, narskuttelu, purenta

Mitä on purentalihasten hieronta ja sopiiko se minulle?

Purentalihasten hieronnassa hyödynnän niin perinteisiä hierontaotteita kuin myös lihaskalvokäsittelyä ja mobilisoivia tekniikoita. Suurin ero tavanomaiseen hoitoon verrattuna on purentalihasten käsittely myös suun sisäpinnoilta. Hoidon aikana käsitellään lisäksi huolellisesti pään, niskan ja kaulan lihaksisto. Purentalihasten manuaalisella käsittelyllä voidaan tuoda helpotusta esimerkiksi narskuttelun (bruksismi, bruksaus) tai leukojen liiallisesta jännittämisestä (bracing) johtuviin lihasjännityksiin sekä leukanivelen toimintahäiriöistä aiheutuviin kiputiloihin leuan, niskan ja kasvojen alueella. Leukojen jännittäminen on yksi yleisimmistä tavoista oireilla stressiä. Jännittyneisyys purentalihaksissa voi pahimmillaan aiheuttaa ja ylläpitää päänsärkyä ja paikallinen kipu leuoissa aiheuttaa leukaniveleen epäoptimaalisia liikeratoja. Hieronta toimii hyvänä lisänä esimerkiksi purentakiskohoidon ohessa.

Miten hierontaan pitää valmistautua?

Ota matkaan rento mieli ja valmistaudu unohtamaan päivän kiireet! Kannattaa pukeutua rennosti, sillä esimerkiksi turhan kireät housut tai suuri vyön solki alkavat usein painaa ikävästi hoitopöydällä maatessa. Hieronnan jälkeen on usein mukava vetää lämpimät vaatteet päälle ja etenkin talvella kietaista paksu huivi kaulaan – moni reagoi vetoon ja kylmään niskaa jännittämällä. Rankimmat treenit kannattaa jättää hieronnan jälkeen väliin (urheilusuoritukseen valmistavat hieronnat toki erikseen), sen sijaan palauttava kävely tai muu kevyt liikunta edesauttaa aineenvaihduntaa ja lihasten palautumista. Vettä kannattaa juoda ja ottaa loppupäivä rennosti ihan luvan kanssa.

Kävin hieronnassa ja nyt lihaksiani särkee! Onko tämä normaalia?

Hieronta on manuaalista käsittelyä, joka tuottaa lihaskudoksessa niin aineenvaihdunnallisia kuin myös hermostollisia reaktioita. Joskus nämä saattavat johtaa esimerkiksi käsittelyn jälkeiseen lihasarkuuteen tai aiheuttaa päänsärkyä. Oireet ovat tavallisesti ohimeneviä, korkeintaan päivän, pari kestäviä ja helpottavat useimmiten jatkossa, kun keho tottuu uudenlaiseen ärsykkeeseen. Hierojalle kannattaa kertoa mahdollisista hieronnan jälkeisistä tuntemuksista seuraavalla käynnillä, sillä jonkin verran vaikutusta voi toisinaan olla myös käytetyillä otteilla ja tekniikoilla.

Hierontai

Koulutettu hieroja Krista Heikkinen

Palautumista ja parempaa oloa ammattimaisin ottein.

Krista lomalla 21.-29.6.2021

Hierontai, Hitsaajankatu 6 (2.krs), 00810 Helsinki

© Pienen Budjetin Nettisivut - Niku Creative