Akuneuloilla apua päänsärkyyn
Dry needling eli suomalaisittain kuivaneulaus on Suomessa hieman uudempi, mutta maailmalla jo pidempään käytössä ollut hoitomuoto. Se on länsimaiseen lääketieteeseen perustuva hoito, jossa käsitellään lihaksessa olevia triggerpisteitä akupunktioneuloin. Hoidon teho perustuu kehon immuunijärjestelmän ja kivunlievitysjärjestelmien stimulointiin.
Triggerpiste on pehmytkudokseen muodostuva herkkä tai kipeä piste, joka erottuu palpoiden kireänä lihasjuovana tai “herneenä”. Tällainen lihasjuoste on jäänyt lyhentyneeseen tilaan, joka estää lihaksen optimaalista toimintaa ja heikentää aineenvaihduntaa. Triggerpisteille tyypillistä on heijastekipu eli se voi heijastella kipua ja epämukavaa tuntemusta kauaskin omasta sijainnistaan. Kuivaneulauksella pyritään palauttamaan näiden lihasjuosteiden normaali aineenvaihdunta takaisi, jolloin kipu alueella helpottuu ja lihaksen toiminta voi normalisoitua.
Kuivaneulauksessa käytetään yksittäispakattuja, steriilejä akupunktioneuloja. Se ei kuitenkaan ole akupunktiota, sillä akupunktiossa neulotuspaikat valitaan kehon energiakanavia mukaillen, kun taas kuivaneulauksessa neulotuspaikan valintaan vaikuttaa enemmän heijastekipuoire ja palpoiden eli käsin tunnustellen tehdyt löydökset lihaksessa.
Päänsäryn hoito akupunktiolla ja dry needlingillä
Päänsärky on meille monelle tuttu, varsin viheliäinen vaiva. Syitä päänsärkyyn on useita. Karkeasti ottaen yleisimmät päänsärky tyypit ovat jännityspäänsärky (ns. tension neck) 60%, migreeni 15% ja eri syistä johtuvat krooniset päänsäry 4% (Stovner & Andree 2010). Vuonna 2017 tehdyssä laajassa kirjallisuuskatsauksessa (McDonald & Janz 2017) todettiin, että näihin kaikkiin päänsäryn muotoihin on akupunktiohoidolla saatu positiivisia hoitotuloksia.
Tyypillisesti päänsärkyä hoidettaessa neulotukset kohdistetaan pään, kasvojen ja niskan alueen lihaksiin sekä hyvin usein myös hartiaseutuun. Itse yhdistelen hoidossa sekä dry needling-tekniikkaa että länsimaista akupunktiota. Akupisteiden ja triggerpisteiden sijainnissa on myös monia yhtäläisyyksiä yli niin sanottujen hoitofilosofia rajojen.
Akupunktiossa neulojen annetaan yleensä olla kohdepisteessä pidempään, minimissään 20 minuutin ajan. Dry needlingissä neulotustekniikka sisältää usein aktiivisempaa neulalla stimulointis, ns. “pippurointia” eli neulan liikuttelua ja pyörittelyä triggerpisteen alueella ja yksittäisen pisteen hoitoaika on tällöin lyhyempi. Asiakkaasta riippuen jompikumpi tekniikka voi tuntua miellyttävämmältä ja myös näiden tekniikoiden yhdistely hoidon aikana on mahdollista. Yleensä viimeistään parilla kokeilukerralla löytyy kullekin asiakkaalle sopiva neulotustyyli.
Akupunktiolla päänsärkyä hoidetaan yleensä hoitosarjoina ja yleensä näin saavutetaan pidempi aikaisia tuloksia mm. kroonisen pääkivun ja migreenin suhteen. Moni asiakas kuitenkin kokee, että helpotusta kipuun saa jo yksittäiselläkin käsittelyllä. Etenkin jännityspäänsärkyasiakkailla olen usein saanut tuloksia jo parillakin hoitokerralla. Kuitenkaan esimerkiksi dry needlingin osalta ei vielä juuri ole tutkimuksia hoidon pitkäaikaisemmasta tehosta, vaan positiivinen näyttö on ollut yleensä lyhytkestoista tutkimusten seurantajaksojen ollessa parista viikosta korkeintaan pariin kuukauteen.
Jos neulat eivät kammota sinua, tule rohkeasti kokeilemaan kuivaneulausta kivun lievitykseen!