Hieronta ja palautuminen
Minua on jo koulutetuksi hierojaksi valmistumisesta lähtien kiehtonut hieronnan ja muidenkin manuaalisten hoitomuotojen osalta kokonaisvaltaisempi psyko-fyysis-sosiaalinen näkökulma. Hierontaa on käytetty kivunlievitykseen ja erilaisten vaivojen hoitoon iän kaiken ja moni kokeekin saavansa hieronnasta hyötyä: Rentoutumista, kivunlievitystä ja virkeyttä. Uskon itse, että hieronnassa ja muissakin kosketushoidoissa koetut positiiviset vaikutukset syntyvät itseasiassa suurelta osin niiden tarjoamasta kokonaisvaltaisesta hoitokokemuksesta - siis kohtaamisen kokemuksesta ja sen vaikutuksista hermostoomme.
Palautuminen lähtee hermostosta
Palautumistamme säätelee ennen kaikkea hermostomme. Keskushermosto on elimistömme keskussäätelyjärjestelmä, joka ohjaa kaikkea kehon toimintaa. Siihen kuuluvat aivot, aivorunko ja selkäydin. Ääreishermosto eli perifeerinen hermosto on hermoston osa, johon kuuluvat aivohermot ja selkäydinhermot. Toiminnallisesti ääreishermosto käsittää autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston ja somaattisen eli tahdonalaisen hermoston.
Autonominen hermosto jaetaan edelleen sympaattiseen ja parasympaattiseen hermostoon. Sympaattisia hermorunkoja on kaksi, ja ne sijaitsevat molemmin puolin selkäydintä rintanikamista lannenikamiin asti ja jokaisesta nikamavälistä lähtee oma hermo. Parasympaattiset hermot kulkevat joko aivohermojen tai ristihermojen mukana kohdesoluihin. Yksinkertaistettuna sympaattinen hermostomme toimii kuin kehomme kaasupoljin: se aktivoi ja nostaa stressitasoamme, jotta kykenemme toimimaan nopeasti ja tehokkaasti. Parasympaattinen hermostomme toimii kuin jarru, rauhoittaen ja siirtäen kehoamme kohti lepotilaa.
Olennaista on, että kehomme kaasu ja jarru ovat tasapainossa. Jatkuvassa työn, arjen ja harrastusten ristitulessa saattaa kaasu hirttää kiinni. Tällöin kehomme on vaikea palata tasapainotilaan ja palautuminen alkaa sakata.
Aito kohtaaminen ja turvallisuuden tunne
Hieronta ja muut kosketushoidot vaikuttavat meihin ja hermostomme tasapainoon monin eri tavoin. Ihminen on sosiaalinen eläin, jolle yksi tärkeimmistä psykologisista tarpeista on kokea yhteyttä muihin ihmisiin. Todennäköisesti tutun mukavan hierojasi tapaaminen jo ennen hoidon aloitusta tuottaa sinulle hyvää mieltä: On mukava tuntea itsensä tervetulleeksi, nähdä tutut kasvot ja kuulla vilpitön kysymys “miten voit, mitä kuuluu?”. Tämä sosiaalisen liittymisen kokemus tuo meille turvallisuuden tunteen ja antaa kehollemme ja hermostollemme luvan rentoutua.
Kosketuksessa on voimaa
Kosketus on olennainen osa hierontahoitoa ja kosketuksella on tutkitusti monia vaikutuksia meihin. Turvallinen, toivomamme kosketus vapauttaa kehoomme oksitosiinia. Oksitosiini on kehomme hormoni, joka vaikuttaa mm. verenpaineeseen ja sykkeeseen laskevasti (kehon toimintojen rauhoittuminen), laskee osaltaan kortisolitasoja kehossamme (kortisoli on voimakas ns. stressihormoni), aktivoi ruoansulatustamme (monestiko vatsasi alkaa kurnia hieronnan aikana? Melko tavallista!) ja vahvistaa turvallisuuden ja sosiaalisen liittymisen kokemustamme.
Mahdollisuus pysähtymiseen ja rentoutumiseen
Hieronta tarjoaa meille myös mahdollisuuden pysähtymiseen ja oman kehotietoisuuden lisäämiseen. Tämä voi luoda otollisen tilan hermostomme jarrulle ja helpottaa osaltaan vireystilan säätelyä ja tasapainon tilaan hakeutumista. Hierontakäynnillä saamme ikään kuin luvan kanssa vain olla, vailla muiden vaatimuksia ja kiirettä. Rentoutuminen on vastapaino kokemillemme stressireaktioille ja se vaatii vähintään hetkellisen pysähtymisen ja ajatusten irrottamisen tavanomaisesta tekemisestä ja kiireestä, jotta omaan sisäiseen maailmaan uppoutuminen mahdollistuu.
Hieronnassa koetut positiiviset vaikutukset eivät siis rajoitu vain lihaksiston vaivojen ja kiputilojen hoitoon, vaikka niitä usein innokkasti listataankin, vaan voimme mahdollisesti kokea monia paljon kokonaisvaltaisempia vaikutuksia hoidon aikana ja myös sen jälkeen hieronnan hermostoa rauhoittavien mekanismien kautta. Nämä hermostomme kautta syntyvät vaikutusmekanismit tekevät työstäni hyvin mielenkiintoisen ja kaikista asiakaskohtaamisista ainutlaatuisia. Toivottavasti sinäkin olet päässyt kokemaan näitä kokonaisvaltaisia hyvinvoinnin hetkiä hieronnassa tai muissa hoitotilanteissa.