Nirsk, narsk, narskutus - Mikä ihmeen bruksismi?
Bruksaus, narskuttelu, hampaiden kiristys. Monta nimitystä, joilla viitataan yleisesti purentalihasten turhan aktiiviseen työskentelyyn. Bruksismi eli hampaiden narskuttelu tai niiden jatkuva yhteen pureminen on osa purentaelimistön toimintahäiriöiden kirjoa. Yleisesti narskuttelun ajatellaan olevan haitallista hampaille ja aiheuttavan kipua ja kireyttä purentalihaksistoon.
Narskutteluoireilu on usein vaihtelevaa ja taustalla havaitaan usein hermoston kuormittumista, toisin sanoen stressi voi olla yksi iso laukaiseva tekijä aktiivisemmalle oireilulle. Bruksismiksi nimetään usein kaikki yliaktiivinen lihastoiminta purentalihasten alueella: Hampaiden narskuttelu el hammaspintojen yhteenhankaminen, hampaiden pureminen yhteen voimallisesti ilman leuan liikettä sekä purentalihasten jännitystilat, joihin ei välttämättä liity hammaskontaktia. Bruksismia esiintyy usein yöaikaan, mutta toisinaan myös päivisin, etenkin oirejakson pitkittyessä. Päiväsaikaan esiintyvä bruksaaminen on yleensä hampaiden yhteenpuremista ilman hammaspintojen yhteen hankaamista.
Bruksaus voi olla osatekijänä purentaelimistön häiriöihin liittyvässä kivussa. Kipua voi esiintyä yleisesti pään, kasvojen ja leuan alueella, itse leukanivelessä tai hampaistossa. Myös erilaiset heijastekivut korvan, silmän ja niskan alueilla ovat mahdollisia. Purentaelimistön jännitysten aiheuttama päänsärky paikantuu usein ohimoiden alueella ja leukanivelen ympäristöön.
Miten narskuttelua sitten voidaan hoitaa?
Narskuttelu voi aiheuttaa pitkään jatkuessaan vaurioita hampaisiin sekä leukaniveleen. Hammaslääkäri voi arvioida olisiko purentakiskosta apua hampaiden suojaamiseen hammasvaurioilta.
Lihasjännityksen vähentämiseen voidaan kokeilla esimerkiksi sähköistä lihasstimulaatiota. Joissain tutkimuksissa myös akupunktio- tai dry needling-käsittelyin on saatu rentoutumisvastetta lihaksistoon. Myös hammaslääkärin pistämiä botuliinipistoksia käytetään lamaamaan ylitöitä tekevien lihasten toimintaa, mutta hoidon vaikuttavuudesta ei ole kiistatonta näyttöä eivätkä vaikutukset yleensä ole kovin pitkäaikaisia.
Purentalihasten alueen kivunlievitykseen voi apua saada akupunktiosta tai erilaisista manuaalisista käsittelyistä, kuten purentalihasten hieronnasta.
Pitkässä juoksussa tärkeää on purkaa hermoston kuormitustilaa oireiden taustalla. Kokonaisvaltaisen palautumisen tukeminen ja itselle sopivien stressinhallintakeinojen löytäminen ovat tärkeässä roolissa kokonaiskuormituksen vähentämisessä. Myös erilaisista purentalihasten rentouttamiseen ja lihasaktivaation normalisoimiseen tähtäävistä terapeuttisista harjoitteista on usein hyötyä.
Lähteet:
Purentaelimistön kipu ja toimintahäiriöt (TMD). Käypä hoito (https://www.kaypahoito.fi/hoi50057). Viitattu 5.7.2023.
Purentalihasten ongelmat ja päänsäryn hoitaminen akupunktiolla-kurssimateriaali. Urheiludysioterapeutti, OMT Ismo Palmamäki, 2023.